VÄLKOMMEN

Här är jag

Kolla även min Blogg se direktlänk här nedanför.

Välkommen till min hemsida

klicka på länken här nedanför

http://www.pil-lena.blogspot.com

Jag föddes på slutet av femtiotalet i Smedjebacken i Dalarna.
Gick 9-årig Grundskola där.
Mina föräldrar drev en fotoaffär i över 50 år .
Min bror har egen bilverkstad också där på orten.
Han bor kvar med familj .
Mamma som blev ensam då pappa gick bort hastigt 2009 bor också kvar.
Pappa blev 78 år och gick i pension vid 75 års ålder.
Jag flyttade efter nian till Rättvik och gick 2-årig Jordbrukslinje.
Med inriktning på skog så blev det jobb efter gymnasiet på jordbruk och åt mellanskog och skogsvårdsstyrelsen.

En dag i januari 1977 så var det så mycket snö så vi blev utan jobb .Dagen efter hade jag sett att de behövde en lokalvårdare på ett varulager i Borlänge Ce-Jis hette det .Jag fick tjänsten och började där en dag senare.Efter tre månader så bytte jag och fick börja som expeditör på stora centrallagret på Ce-Jis. Där stannade jag i fyra år drygt.
Plötsligt en dag på hösten får jag se att de söker personal i Lindvallen Sälen .
Blir kallad till intervju och bestämmer mig för att tillbringa vintern i liften vid Gustavsbacken i Lindvallen.

Efter att säsongen tar slut så börjar jag på kyrkogården i Gagnef som säsongsarbetare . Vintern därpå jobbar jag över jul o nyår i Lindvallen och får jobb i huvudstaden som biljettförsäljare och kassörska på Chinateatern vid Bosse Parneviks revy.

Våren kommer och jag återvänder till Gagnef . Säsongen är igång och jag trivs i min lilla stuga som jag hyr i Österfors. När hösten närmar sig så blir det jobb i hemtjänst.Nio säsonger jobbar jag som kyrkogårdsarbetare varvat med hemtjänst o kottplockning . Jag  går en 10-veckors biträdeskurs i Borlänge 1986 och en 40-veckorskurs Undersköterska/Mentalskötare i Falun klar 1988.Efter det lite olika vik. och jobb på kyrkogården i Gagnef .
Hösten -89 flyttar jag till Rättvik och äldsta sonen föds i januari -90.Får en son till i juli -91 som föds för tidigt . Son nummer tre föds i nov-94 .

Hösten -97 vikarierar jag som kyrkogårdsvaktmästare i Rättviks kyrka och kapell. Vikariatet tar slut i aug-98 och jag kommer in på 40 veckors trädgårdslinje i Rättvik och fördjupar mig i anläggning och salix .
Fortsätter efter det att gå en veckokurs i Korgflätning på Sätergläntan för en dansk pilflätare Steen Madsen samtidigt som jag går på datorteket 12 veckor.

Åker därefter i början av februari 2000 till Köpenhamn i två veckor på slöjdlärarskolan där Steen Madsen håller i kursen .När jag kommer hem därifrån så är jag projektanställd på gymnasiet och håller kurs i flätning samt planterar en odling av flera sorters flätpil. Får även arrendera en salixodling av kommun.
 2001 går jag en starta eget kurs och håller i flera kurser och skördar pil m.m.
Jag upptäcker efter att jag deltagit på mässor och undervisat att det inte går att driva eget utan det får vara en hobbyverksamhet eftersom det mesta man gör med pil är ute under sommarhalvåret. 
Börjar att vikariera på Hemköp i Leksand och på Lek o Hobby i Leksand.
Fortsätter med ett vikariat på ett demensboende vid Edshultsgården som undersköterska i Leksand . Mera vikariat den här gången blir det Hemköp Rättvik samtidigt som de bygger om .Börjar efter det ett vik.undersköterska natt på Orestrand Furudal och fortsätter som vik.natt vid nattpatrullen i Leksand och Rättvik ända fram till augusti 2009 .Hoppar in extra som servitör på Hotell Lerdalshöjden i augusti.

September blir lugn i planering hos jobbcoach och i början av oktober börjar jag hos Leksands IF med sysslor inom lotterier genom Svenska spel.50 ungdomar ska servas och förses med trisslotter under matcher och fritid.Och där var jag till 6 april 2010. Samtidigt så letar jag efter arbete.

Nåt som jag värdesätter är att man är ärlig och visar hänsyn.


Sommaren 2008 i juli så tar yngste sonen och min sambo Lars en löprunda i spåret som slutar i katastrof och blir tuff tid för hela familjen .

Lars segnade ner i spåret och Lennart yngste sonen springer för livet för att hämta hjälp.
Ambulans o helikopter från Falun och op. direkt  i Uppsala .
Lasse hade fått en aortadissektion (kroppspulsådern delade sig på flera ställen och hjärtklaffarna gick sönder) . Men de lyckades rädda han och det var frågan om sekunder att överleva när han anlände till Uppsala.
Vi avlöser varandra, Lasses döttrar och våra söner den närmaste veckan i Uppsala.
Några dagar senare åker vi hem o Lasse blir flyttad till Falun ett par dagar efter det.
Tänk vilken fantastisk sjukvård vi har .
Ett halvår senare i februari 2009 så hittar mamma min pappa nedanför källartrappen svårt skallskadad efter att de varit och handlat tillsammans och pappa åkte hem med varorna och körde in bilen i garaget .Och när han bär upp första kassen i källartrappen så måste han drabbats av något . Mamma hade några ärenden så hon promenerade hem och möttes av denna hemska syn.
Klockan var kring 17.30 och fördes i ambulans till Ludvika vidare till Falun där pappa avled på natten .Jag och min son Kenneth , mamma och min bror var där .
Nu några år senare när man börjar få distans till allt så kommer tankarna på livet hur skört det är så var rädda om varandra .
När min praktik tagit slut är jag inskriven i jobb-utvecklingsgarantin som innebär ekonomiskt stöd vid anställning.

Sommaren 2010 flyttar min mamma ur huset och mycket tid läggs att hjälpa henne samtidigt som jag letar arbete . Är med på lite Julmarknader eftersom jag gillar att inreda och skapa .

På julafton som vi firar i Rättvik som alltid så ringer telefonen och min mamma går upp och svarar klockan är 07.30 .Det är ambulansen som ringer och undrar om jag är där , vår före detta granne som då bor i Vikarbyn har avlidit hemma och jag får bara kasta mig i bilen upp till hans fru som är i chock . Jag åker hem efter lunch och firar jul med familjen när hennes kusin kommer och avlöser mig .På kvällen återvänder jag till henne och sover där.Nästa dag kommer andra släktingar och avlöser för att finnas hos henne.När allt lagt sig efter begravning så säljer hon huset och flyttar ner till Rättvik så mars o april blir mycket flytt igen även vår son och hans sambo flyttar .

I maj börjar jag på golfen i Rättvik som receptionist  ,stuguthyrning och städ m.m. Jobbet tar slut 30 september.En sak som jag tänker på är att jag lärt mig så mycket på den här resan i livet den har tillfört mig en rikedom av kunskap och handlingskraft och många vänner och minnen.

Fortsätter hösten med att leta sysselsättning och hinner med flera julmarknader.Våren 2012 börjar jag på Work for you på entreprenörskolan i Leksand och lägger mycket tid på att göra ett CV.Juni månad börjar jag jobba på Nils Olssons Hemslöjd i Nusnäs i butiken och där är jag till november då jag börjar i deras slip och spackelavdelning och grundning av dalahästar fram till sista februari 2013.Fortsätter med ett anläggningsjobb och serveringsjobb på Södergårdens Cafè  och Karlsviks herrgård i Rättvik under maj och juni.Efter semestern så börjar jag på ABF studieförbund i Leksand.Från augusti 2013 till februari 2014 är jag cirkelledare m,m. där jag utvecklar nya modeller av väskor och inspirerar mitt hantverkskunnande.Våren tillbringar jag med att hantverka i pil och div.saker.Efter semestern så diskuterar jag nya vägar i livet.Och börjar under hösten som assisterande medhjälpare i en förskoleklass. Där känner jag att jag behövs för att lära ut saker. I Januari 2015 så blir jag erbjuden en tjänst som undersköterska i privat hemtjänst där jag jobbar fram till juli 2015 . Börjar sen på kommunen här i Rättvik som undersköterska i hemtjänst och jobbar där fortfarande,men håller på med min stora hobbyverksamhet Pil-korgflätning vid sidan om. Odlar material själv och skapar i trädgården.

 Läs mer på min blogg http://www.pil-lena.blogspot.com   

Midsommar 2019 berättar mellansonen och hans sambo att vi ska bli farmor och farfar.

3 mars 2020 föddes Wilmer , första barnbarnet för mig .

Lasse har barn och barnbarn sen tidigare   

I augusti i år 2020 hände det som inte fick hända .Jag ramlade på jobbet inne hos kund där jag halkade på en matta och bröt höger handled. Men snart ska jag vara tillbaka på jobbet igen , lång rehab har det varit . Jag tränar på .

I december 2020 är jag tillbaka på jobbet igen .

Dagen före Julafton 2020 får vi ett glädjande besked från yngsta sonen och sambo att vi ska bli farmor och farfar igen.

På julaftonen 2020 åker jag och handlar kl.08.00 

När jag kommer tillbaka så hittar jag Lasse på golvet och larmar på ambulans .

De akutopererar hjärnan i Mora . En Waranblödning .En stafettläkare fanns på plats som kunde göra det. Läkaren ringer dagen efter och berättar att de tömt ut 3 dl blod och att Lasse inte klarat en transport till Falun eller Uppsala.

Vi hade i familjen kommit överens att den Julen skulle vi inte träffas inomhus på grund av pandemin som tagit fart. 

Istället blev det några jobbiga dagar där Lasse ligger på intensiven och vi får dagarna att gå . Lasse får tillbringa nån vecka på avdelningar på Mora lasarett innan han kommer hem . Jag blir sjukskriven flera veckor när han kommer hem för han får inte vara ensam hemma till en början.

Vi får ett besked att ett tredje barnbarn är på väg till hösten så nu börjar väntans tider . Det är Wilmer som ska bli storebror .  Jag börjar jobba innan våren och allt rullar på . I slutet av april så somnar yngsta sonens sambos mamma in efter en lång kamp mot cancern endast 54 år gammal , det känns så orättvist att just hon som var så levnadsglad med 3 hundar inte fick vara kvar när hon skulle bli mormor. Sommaren kommer och vänninan öppnar upp en popuprestaurang på Rättviksparken i juli 2021 och jag hjälper henne med blommor m.m. 

I augusti 2021 ramlar jag utanför jobbet när jag trampat snett på en kotte . Drar på mig ett revbensbrott och slår i knäna . Blir hemma en månad . 

17 aug 2021 föds Malte yngsta sonens och hans sambos son . Så underbart.

Och 21 september fyller min mamma 85 år och vi firar henne här i Rättvik.

23 september föds Wilmers syster Wera och jag och Robert äldsta sonen tar hand om Wilmer och deras hund Charlie.

Jobbet rullar på och vi får nya scheman inga delade turer och kvällar är borta . Och vaccin mot covid nr 3 får jag i november. 

Vi får en inbjudan i december av äldsta sonen och hans sambo att det blir bröllop till sommaren i Tällberg. 

Jobbar hela julen och blir efter det sjuk i covid så Lasse får också det i januari .

Sen händer nästa incident i mitten på januari en torsdag. Lasse går ut och ska slänga lite grönsaker till rådjuren på gräsmattan . I foppa tofflor och mörkt ute halkar han på en isfläck och krossar vänster knäskål. Jag larmar på ambulans och de kör han till Falun . Men där får han vänta och blir transporterad till Mora på lördag och opererad på söndag där. 

Nu börjar jag fundera på pension och läser och samlar information . 

En morbror till mig somnar in i slutet på januari och jag och mamma åker ner till Värmland i februari på begravning och passar på att hälsa på släkten och mammas vännina. 

När jag kommer hem så säger jag upp mig på jobbet 28 feb och begär att gå i pension 31 maj 2022.

Och har nu bjudit in mina arbetskamrater på en fest längre fram för att tacka dem för alla fina år . 

Jag har öga för många bra lösningar .

Tack för att du läste min långa presentation som är mer en kort levnadsberättelse.

Och visar att livet är skört och tufft ibland .

🤩


Om du vill maila till mig så får du adressen här:

lenanil57@outlook.com 

Välkommen till vår webbsida

Senaste kommentarer

24.03 | 21:44

Ok ring mig . 070 -2574001

24.03 | 21:43

Hej Steen Hedegard Madsen är duktig på det. Han kommer till flera s...

24.03 | 21:37

Hej här kommer kontaktuppgifter. lenanil57@outloo...

24.03 | 19:31

Maila mig gärna hittar inte dina kontaktuppgifter